[...] minutowe interwały poprawiły wyniki w biegu na 1.5 i 5 km. 18 średnio wytrenowanych osób (12 mężczyzn oraz 6 kobiet) przydzielono do grupy eksperymentalnej oraz kontrolnej: wiek 33.8 ± 1.6 roku, wzrost 178.8 ± 2.1 cm, waga 75.2 ± 3.5 kg, VO2max 52.2 ± 1.5 ml/kg/min. Sprawdzono czas biegu na 5 i 1,5 km, pobrano próbki krwi oraz mięśni. Grupa [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
[...] ścisły nadzór i prawidłowe techniki asekuracji, szczególnie przy maksymalnych głębokościach przysiadu, które mogą prowadzić do załamania ruchu. Ponadto biorąc pod uwagę wiek, płeć, wzrost, wagę, poziom doświadczenia i stan zdrowia osób biorących udział w tym badaniu, ekstrapolację wyników na inne osoby, należy robić przy zachowaniu [...]
[...] Ile tłuszczu można stracić w ciągu 3 tygodni stosowania diety i treningu? Jedno z badań dotyczyło 38 osób, byli to mężczyźni z nadwagą (24) i kobiety po menopauzie (14) w wieku 52 ± 5 lat. Przez 3 tygodnie zastosowano u nich deficyt kaloryczny 29302 kJ/tydzień. Deficyt stworzono poprzez ćwiczenia fizyczne (8372 kJ/tydzień) i ograniczenie [...]
[...] pompki czy wyciskanie sztangi? Wg badań pompki (wykonywane z kolan) oraz wyciskanie sztangi z ciężarem 40% maksymalnego przynoszą podobne rezultaty. Osiemnastu mężczyzn (wiek 20,2 ± 0,73 lat, zakres: 19-22 lata, wzrost: 169,8 ± 4,4 cm, waga: 64,5 ± 4,7 kg) zostało losowo przydzielonych do jednej z dwóch grup [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] koszulki z powodu jej zakrwawienia, wykonując rzut wolny, aby pomóc wygrać. Wynik końcowy, Rainier Beach 44 i OLYMPIA high school 40! Zdjęcie po prawej przedstawia człowieka, który właśnie nakręcił swój pierwszy film dokumentalny, zdenerwowany jak cholera, gdy bronił swojego tytułu po raz pierwszy. Był napędzany energią, ale miał też silny [...]
[...] insulinę). Pora treningu i jego efektywność zależą też od stosowanych leków (np. SAA sztucznie podbijają poziom androgenów, niwelując dobowe cyrkulacje np. testosteronu), wieku danej osoby (zmiany hormonalne, np. słabszy wyrzut GH/IGF-1, testosteronu), trybu pracy danej osoby (np. zmiany), ilości i jakości snu itd. W badaniach Küüsmaa M i wsp. [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] – będzie miało znaczenie, nie tylko ile kalorii dostarczasz, ale też, kiedy spożywasz posiłki, ile mają one białka, węglowodanów i tłuszczy oraz jaki masz profil hormonalny, wiek, wagę, otłuszczenie ciała. Źródła: N M Byrne1, 2, A Sainsbury3, N A King2, A P Hills1, 2 & R E Wood1, 2 “Intermittent energy restriction improves weight loss [...]
[...] mniejsza podaż kcal. I. Celejowa sugeruje, iż duża ilość protein szkodzi wątrobie i nerkom. Książka była wydana w 2008 r. Do tej pory nikt nie udowodnił, by dla zdrowego człowieka duża podaż protein (nawet 3-4 g na kg masy ciała) była szkodliwa dla zdrowia. Ja bym sugerował dla modelowego 70-kg zawodnika: „na masie” 2800-3500 kcal dziennie (podaż [...]
[...] i ekonomiczne), wysoka temperatura powoduje wiele zaburzeń snu. Z reguły o wiele lepiej znosi się niskie temperatury. Wg badań Kazue Okamoto-Mizuno oraz Koh Mizuno człowiek bez trudu toleruje zakres od 3 do 17 stopni C, jeśli jest pod przykryciem (nie było różnic pomiędzy zakresami temperatur 13-23 stopnie C oraz 3-17 stopni C). Z własnego [...]
Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]
[...] do stosowania u ludzi, powoduje uszkodzenie większości narządów, śmierć z powodu hipertermii. Czy to znaczy, że warto trenować siłowo, aby podobać się kobietom? Grafika: w wieku 86 lat Hugh Hefner wyszedł za 26-latkę. Wniosek wyciągnij samodzielnie. Hugh ani nie był umięśniony, a jego uroda też już dawno przeminęła, z pewnością miał jednak dużo [...]
[...] ostatnio, zastanawiasz się pewnie, co jest nie tak. Dobrze jesz, nie objadasz się, realizujesz zadane treningi… Zdawałoby się, że wszystko robisz książkowo. Czy to wiek? A może geny? Być może. Ale zanim usiądziesz wygodnie w fotelu rozkładając ręce, bo nic nie poradzisz, bo taki wiek, bo takie geny, spójrz na poniższe potencjalne [...]
[...] rosnąć, częstotliwość przypadków u mężczyzn zmniejszyła się lub pozostała na tym samym poziomie. A może winę ponoszą kobiety? W jednym z badań pochodzącym z lat 80. XX wieku kobiety jako idealną zaznaczyły najchudszą z prezentowanych typów sylwetek. Posiadająca nieco więcej tłuszczu sylwetka wg pań miałaby być najbardziej pociągająca dla [...]
Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]
[...] musisz go wysłuchać. Jest to wyraźna wskazówka, ponieważ przetrenowanie może spowodować więcej szkody niż pożytku. 3. Wiek to tylko liczba Wiele osób myśli, że w wieku 40 lub 50 lat nie można już nic zdziałać, ale Johnson mówi, że to nieprawda. Uważa, że w ciągu trzydziestu lat Twoje mięśnie są w pełni dojrzałe, a pamięć mięśniowa [...]